Pure Amazing

Sporttape/Bandageren

Tapen en bandageren zijn een van de hulpmiddelen om belasting en belastbaarheid onder de verschillende omstandigheden beter op elkaar af te stemmen. In de sport is het vaak zo, dat de belasting groter is dan de belastbaarheid. Hiermee nemen de risico’s tot blessures toe. Met andere woorden is tapen en bandageren een methode om anatomische structuren te stabiliseren of te ondersteunen.

kleuren tape

Verschillende soorten

Om het doel te bereiken kan worden gebruik worden gemaakt van medical taping concept (zie apart hoofdstuk), sporttape, bandages en zwachtels. Wat zijn nu de verschillen? Sporttape heeft een niet rekbare structuur voorzien van een kleeflaag (lijmlaag). Bandage bestaat eigenlijk uit twee vormen: elastische bandages of elastische zwachtels. Het verschil zit hem in de aanwezigheid van wel of niet een klevende laag. Bandage is eigenlijk een verbandmiddel waarbij men spreek over bandage als er een klevende laag aanwezig is en van zwachtels als er geen lijmlaag aanwezig is. Beide zijn min of meer rekbaar, dit in tegenstelling tot sporttape. Bij het tapen en bandageren wordt gebruik gemaakt van de volgende materialen: ideaal windsel, tensoplast, acrylastic, sporttape, underwrap en kinesiotaping.

Toepasbaarheid
Tapen en bandageren worden gebruikt als preventieve bandages – als de belasting bij een bepaalde beweging zo hoog is dat het risico om geblesseerd te raken aanwezig is, therapeutische bandages – bij beginnende symptomen kunnen alle voordelen van reflectoire werking van een bandage worden benut en bandage als nazorg.

css.php