Pure Amazing

Medical Taping Concept

De basis van deze techniek werd in de jaren zeventig gelegd in Azië, met name in Japan en Korea. Principes uit de chiropractie en de kinesiologie gaven aanleiding tot de ontwikkeling van deze nieuwe methode. Hierbij was de geachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen maar daarnaast ook bepalend zijn voor bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Het niet goed functioneren hiervan kan dus leiden tot een scala van klachten.

Eigenschappen van de tape
De tape is gemaakt van een elastische katoen met een antiallergische lijmlaag, waarbij deze laag in een speciaal patroon is aangebracht waardoor een optimale ventilatie mogelijk is en de tape zeer goed is te verdragen. De tape is tot 140% rekbaar en daarmee vergelijkbaar met de rekbaarheid van de huid. Ook de dikte en het gewicht is vergelijkbaar met de huid.
kleuren tape

Effecten
Bij de meeste toepassingen wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid van de tape ten opzichte van de rekbaarheid van de huid. De elasticiteit van de tape zorgt ervoor dat de huid lichtelijk wordt opgetild. Zo ontstaat er meer ruimte in het gebied van de subcutis (wetenschappelijke benaming voor de laag die net onder de huid is gelegen) waar onder andere initiële lymfe-, haarvaatjes en verscheidene afferente en efferente receptoren liggen. Eén van de belangrijkste effecten hiervan is pijndemping door drukvermindering en circulatieverbetering in de lymfe-afvoer en bloedcirculatie. Een tweede effect hiervan dat de pijn minder wordt ervaren en daardoor automatisch een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk maakt, wat bevorderend is voor herstel. Hierdoor wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd en herstel sneller plaatsvinden.
totaal overzicht

Verschil met sporttape
Sporttape (niet rekbaar) heeft voornamelijk als doel het beperken van de bewegingsmogelijkheden en heeft als nadeel dat door de drukverhoging de bloedcirculatie en de lymfe-afvoer beperkt wordt. Langdurige partiële of totale immobilisering van spieren of gewrichten veroorzaakt bovendien bewegingsbeperkingen waardoor behandeling nodig is om te revalideren.

Contra-indicaties
Deze techniek is vrij jong en nog steeds in ontwikkeling. Toch kan al op basis van ervaringen over de afgelopen jaren de volgende indicties worden benoemd: Trombose, huiddefecten, ernstige trauma’s, algemeen oedeem op basis van nier- of hartklachten, metastasen of carcinomen, zwangerschap, allergische reactie op de lijm, uitblijvende resultaten, huidafwijkingen en voorzichtigheid is geboden bij diabetes.

Easy taping
Bij Medical Taping Concept wordt naast de spier- (toniseren en detoniseren) en ligamenttechnieken ook een aantal behandeltechnieken gebruik om bewegingspatronen positief te beïnvloeden. Hierbij moet gedacht worden positieverandering van gewrichten, beïnvloeding van de fascie (verbindende laag tussen weefels), ruimte-beïnvloeding en beïnvloeding van de eindstand. Daarnaast is het mogelijk om specifieke problemen zoals carpaal tunnelsyndroom te behandelen.

Easy taping heeft twee basistechnieken, omhoog of naar beneden tapen. De keuze hiervan wordt bepaald door de persoon die getapet wordt, deze geef aan wij hij of zij het prettigst vind.

Prijs van sporttaping of medical taping (kinesiotaping)
Voor het aanbrengen van de verschillende soorten constructies wordt € 15,- in rekening gebracht plus de kosten van gebruikte materialen.

css.php